Bursa

Bursa’da Uluslararası Şehir ve Mimarlık Çalıştayı Gerçekleştirildi

TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubelerinin ortak düzenlediği çalıştayda, uzman akademisyenler kentsel sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı.

Bursa'da TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Bursa Uluslararası Şehir ve Mimarlık Çalıştayı” geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Çalıştayda, alanlarında uzman akademisyenler mimarlık ve şehir planlama alanındaki meslektaşlarıyla bir araya gelerek, modern şehirlerin karşı karşıya kaldığı sorunları tartıştı.

Akademisyenlerden Katılım Sağladı 

Etkinlikte Edge Hill Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tasleem Shakur, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersan Koç ve Sonargaon Üniversitesi’nden Doç. Dr. İmamur Hossaın konuşmacı olarak yer aldı. Açılış konuşmasını TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek yaptı ve katılımcı akademisyenlere verdikleri katkılar için teşekkür etti. TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme ise çalıştayın meslektaşlar arasında bilgi alışverişi sağlayarak yeni ufuklar açmasını temenni etti.

Küresel Güney’in Mega Şehirleri Kitabı Tanıtıldı

Online olarak çalıştaya katılan Doç. Dr. İmamur Hossaın, “2020’lerde Küresel Güney’in Mega Şehirleri” adlı kitabının tanıtımını gerçekleştirdi. Kitabında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızlı kentleşmenin getirdiği mega şehirleşme sorunlarını ele alan Hossaın, katılımcılara kentsel büyüme ile ilgili güncel bilgi ve analizler sundu.

Prof. Dr. Tasleem Shakur, çalıştayda yaptığı konuşmada sömürgecilik döneminde yaşanan batı özentisi ve kültürel benzeşmenin etkileriyle oluşan büyük, tek tip şehirleşmenin zararlarını ele aldı. Modern mega şehirlerin insan doğasına uzak olduğunu belirten Shakur, bu yapıların insan ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Shakur ayrıca, doğanın korunması, fırsat ve gelir eşitliklerinin sağlanması, göç ve mülteci sorunlarının çözümü gibi konuların uluslararası düzeyde ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Ersan Koç, dünya genelinde nüfus artışıyla birlikte dengesiz büyüyen şehirlerin yaygınlaştığını ve bunun çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. Koç, bu problemlerin sadece yerel ölçekte değil, küresel ölçekte çözüm arayışlarını gerektirdiğini vurguladı.

Çalıştayın sonunda, katılımcıların akademisyenlere yönelttiği sorularla interaktif bir oturum düzenlendi. Program, tüm katılımcıların yer aldığı hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.