Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin eğitim alanında kaydettiği önemli gelişmelere değindi. Yükseköğretim ve üniversite eğitimi üzerine dikkat çekici açıklamalar yapan Erdoğan, Türk medeniyetinin geçmişten bugüne eğitim ve bilime verdiği değeri vurguladı.

Ankara’da 50 Milyonluk ‘Hindi Çiftliği’ Dolandırıcılığı Ankara’da 50 Milyonluk ‘Hindi Çiftliği’ Dolandırıcılığı

Türk Medeniyetinin Eğitim Mirası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Anadolu’nun bin yıllık eğitim tarihine ve bu coğrafyanın dünyaya kattığı bilim insanlarına dikkat çekti. Nizamiye Medreseleri gibi tarihe damga vuran eğitim kurumlarının, İslam dünyasında eğitimin temel taşları olduğunu belirten Erdoğan, bu medreselerin İspanya’daki Endülüs medreseleri gibi Avrupa’yı karanlıktan aydınlığa çıkardığını söyledi. Ziya Paşa’nın “Ger Endülüs olmasa ziyadar, kim Avrupa’yı ederdi bidar” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı, Osmanlı'da Fatih Medreseleri ve Süleymaniye Külliyesi gibi eğitim kurumlarının da hem dini hem de pozitif bilimlerin öğretilmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Eğitimdeki İlerlemenin Temel Dinamikleri

Erdoğan, AK Parti hükümetleri döneminde eğitimin her kademesinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. 2002 yılında 76 olan yükseköğretim kurumu sayısının 2024 itibarıyla 208’e ulaştığını, bu dönemde öğrenci sayısının ise 2 milyondan 7 milyona çıktığını belirtti. Erdoğan, her ilde bir üniversite kurduklarını, büyük şehirlerde ise ihtiyaç doğrultusunda üniversite sayılarının arttığını ifade etti. Ayrıca yükseköğretim bütçesinin 2002 yılında 2,4 milyar lirayken 2024’te 341 milyar liraya ulaştığını aktardı.

Bu süreçte üniversitelerde okullaşma oranında da ciddi artışlar yaşandığını belirten Erdoğan, 2003’te yüzde 15 olan yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 50’ye çıktığını, kadınlarda bu oranın yüzde 51’e ulaştığını söyledi. Türkiye’nin öğretim elemanı sayısında da önemli bir artış yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı, 2002 yılında 64 bin olan öğretim elemanı sayısının bugün 185 bine çıktığını ifade etti. Bu sayede Türkiye, OECD ülkeleri arasında öğretim elemanı sayısı bakımından 8. sıraya yükseldi.

Bilimsel Yayınlardaki Başarı ve Hedefler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bilimsel yayın sıralamasında da ciddi bir yükseliş yaşadığını belirtti. 2002 yılında dünya genelinde 29. sırada olan Türkiye'nin, bugün 17. sıraya yükseldiğini söyledi. Ancak bu başarıya rağmen, hedeflerinin daha yüksek olduğunu ifade eden Erdoğan, kısa vadede Türkiye’nin bilimsel yayınlarda ilk 10 ülke arasına girmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Öğrenci Sayısındaki Artış

Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası öğrenciler için de cazip bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, 2002 yılında yaklaşık 16 bin olan uluslararası öğrenci sayısının 2024 yılında 340 bine çıktığını açıkladı. 198 ülkeden öğrenci, Türkiye’de eğitim alıyor ve bu öğrencilerin büyük çoğunluğu kendi imkanlarıyla okuyor. Erdoğan, bu öğrencilerin Türkiye ekonomisine yıllık katkısının 3 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Milli Şuur ve Gençliğin Eğitimi

Erdoğan, üniversitelerin sadece akademik bilgi vermekle kalmayıp, gençlerin milli şuurla yetiştirilmesine de katkı sağlaması gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin, öğrencilerin fikri gelişimlerine ve karakter inşalarına destek olması gerektiğini belirten Erdoğan, eğitimin ancak milli değerlerle desteklendiğinde başarılı olacağını vurguladı. Gençlerin modern dünyanın sorunlarından korunması için üniversitelerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.