Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikasıyla yükselen kredi faiz oranları, vatandaşları ihtiyaç kredisi almaktan uzaklaştırdı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, nisanda yüzde 82'yi aşan ihtiyaç kredisi faiz oranları, ağustos itibarıyla kredi kullanan kişi sayısını 12,3 milyona düşürdü. Bu, son yıllarda 14-15 milyon seviyelerinde seyreden kredi kullanımına kıyasla ciddi bir gerileme anlamına geliyor.
Kredi Riski Artıyor
Kredi kullanımındaki düşüşe rağmen yüksek enflasyon ve alım gücündeki azalma, kişi başına düşen kredi riskini artırdı. Ağustos sonu itibarıyla kişi başı ihtiyaç kredi riski 77 bin TL’ye yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Aynı dönemde takipteki alacak oranı ise yüzde 3,8’e çıkarak 22 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Faiz Oranları Düşüş Eğiliminde
Nisan ayında yüzde 82'nin üzerine çıkan ihtiyaç kredisi faiz oranları, ağustos itibarıyla yüzde 73,5'e kadar geriledi. Eylül ayında ise bu oran yüzde 71,9 seviyesine indi. Faizlerdeki düşüş eğilimine rağmen, kredi kullanımının toplam maliyeti hala yüzde 120'nin üzerine çıkıyor. Ekim ayında bankalar faiz oranlarını düşürse de aylık oranlar yüzde 4 ile 5,8 arasında değişiyor.
Takipteki Alacak Oranı 22 Ayın Zirvesinde
TBB verilerine göre, ihtiyaç kredilerinde takipteki alacak oranı yüzde 3,8’e ulaşarak son 22 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu artışın ardında yüksek enflasyonun etkisi büyük. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.
TBB’nin risk merkezi bültenine göre, bireysel krediler yüzde 46 artarak 3,5 trilyon TL'ye yükseldi. Bireysel kredi riskinin ortalaması ise 85 bin TL'yi buldu. Kredi kartları ve kredili mevduat hesapları gibi bireysel kredi türlerinde kullanım artışı yaşanırken, konut ve taşıt kredisi kullanımında sınırlı bir artış görüldü.