Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tebliğ, vergi mükellefleri tarafından kullanılan çeşitli belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesini kolaylaştıran ve yaygınlaştıran değişiklikler içeriyor. Ayrıca, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamaları, özel entegratörlük izinleri ve e-irsaliye gibi konularda da önemli düzenlemeler getirildi.
Gider Pusulası ve Müstahsil Makbuzunda Elektronik Dönüşüm
Yeni düzenlemeyle, gider pusulası ve müstahsil makbuzu gibi belgeler artık daha kolay bir şekilde elektronik ortamda düzenlenebilecek. Bu düzenlemeye göre, gider pusulası ve müstahsil makbuzunun ıslak imza yerine tarafların bilgilerini elektronik ortamda doğrulaması yeterli olacak. Böylece, belge düzenleme süreci hızlandırılacak ve belgelerin dijital ortamda saklanması sağlanacak.
Finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına yeni bir e-dekont düzenleme imkanı getirildi. Bu kuruluşların banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine istinaden düzenleyebilecekleri e-dekont uygulaması, muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyor.
E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Genişletiliyor
Düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturalarda, vergiler dahil toplam tutar 3 bin lirayı aşarsa, bu faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu olacak. Bu zorunluluk, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tüm tutarlar için geçerli hale gelecek.
Vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla başlatılan İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ne, yıllık brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan mükellefler için e-irsaliye yükümlülüğü getirildi. Bu sayede inşaat demirinin üretim ve ithalat sürecinden yapı müteahhidine teslimine kadar tüm aşamalar elektronik olarak izlenebilecek.
Özel entegratörlük sistemi kapsamında, GİB tarafından izin verilen özel entegratörlere yönelik denetimler sıkılaştırıldı. Elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuat ve teknik düzenlemelere aykırı davranan özel entegratörler, özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacak. Eksikliklerini gidermeyen veya aynı eksiklikleri birden fazla tespit edilen özel entegratörlerin izinleri GİB tarafından iptal edilebilecek.